Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Dąbrowie Tarnowskiej Anna Klimowska przekazuje w związku z zaistniałą sytuacją powodziową istotne dla mieszkańców powiatu dąbrowskiego informacje dla zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i celem rozpowszechnienia wśród mieszkańców całego powiatu dostępnymi kanałami komunikacji.

Szczepienia przeciwko tężcowi
Z uwagi na możliwość wystąpienia wzrostu liczby zakażeń tężcem – zwłaszcza u osób po 30 r. ż., które nie są zaszczepione a pracują przy usuwaniu szkód powodziowych, gdzie może łatwo dojść do skaleczenia i zabrudzenia rany informujemy, iż osoby narażone na skutki powodzi mogą zaszczepić się przeciwko tężcowi w placówkach POZ lub na Izbie Przyjęć ZOZ w Dąbrowie Tarnowskiej.

Informacje o bezpieczeństwie żywności
Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Dlatego należy je dokładnie sprawdzać przed spożyciem. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

Nie jedz, zwłaszcza nie podawaj dzieciom produktów, które:
zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane, jeśli nawet nie wykazują oznak zepsucia
mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję
mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły
są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają chemiczny zapach
są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.
znajdowały się w miejscach brudnych – w chlewach, oborach, kurnikach itp.
są w puszkach o wydętych wieczkach
Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia – mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza przed niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

Posiadaną żywność chroń przed zepsuciem i zanieczyszczeniem, w tym celu:

  • produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze, gotowe potrawy, itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 8o C
  • przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne
  • składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu
  • chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami

W razie zanieczyszczenia lub zamoczenia powierzchni hermetycznego opakowania żywności po usunięciu z opakowań zanieczyszczeń produkt może być spożyty jeśli nie wykazuje żadnych zmian.

W KAŻDYM PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERETURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM POOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO – NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DO LEKARZA.

Im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia, czasem jest to warunek uratowania życia.

Informacje o wodzie do spożycia przez ludzi
Fala powodziowa niesie za sobą zanieczyszczenia bakteryjne i  chemiczne groźne dla zdrowia i życia człowieka.
Po ustąpieniu powodzi woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i odkazić.

Oczyszczanie i odkażanie studni kopanej:
Po wybraniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i zastąpić ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku grubości ok. 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary.
Dezynfekcję należy przeprowadzić we wszystkich nowych studniach oraz po wszelkich pracach wewnątrz studni. Przed przystąpieniem do dezynfekcji trzeba zmierzyć, przy pomocy tyczki lub ciężarka na sznurku, głębokość wody w studni.
Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość wapna chlorowanego według zasad podanych w tabelce:

Średnica studni
[cm]
Ilość wapna chlorowanego
na każdy metr głębokości wody
[g]
Ilość chloraminy
na każdy metr głębokości wody
[g]
80 150g = 1 szklanka 165
90 200g = 1 szklanka i ćwierć 220
100 250g = półtorej szklanki 270
120 350g = 2 szklanki i ćwierć 380

W przypadku stosowania roztworu podchlorynu sodu należy szklankę tej samej objętości jak dla wapna chlorowanego lub dawki wymienionej w tabelce w gramach dwukrotnie zwiększyć.

Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję wody należy:

  • do wiadra z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki od herbaty wapna chlorowanego i płynem tym wyszorować cembrowinę
  • po ponownym napełnieniu studni wodą, odmierzoną według tabeli ilość wapna chlorowanego dokładnie rozetrzeć w wiadrze z niewielką ilością wody (na papkę podobną do śmietany), dopełnić wiadro wodą, rozmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni
  • wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpanym i wlewanie z powrotem
  • po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.

UWAGA: Środki odkażające należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.

Odkażanie studni wierconych i abisyńskich:
W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego nastręcza duże trudności. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.

Odkażanie wewnętrznej części pompy abisyńskiej:
Przeprowadza się w następujący sposób: 4 gramy wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml podchlorynu sodu (1 i ½ łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubkach wody. Zdjąć kolumienkę studni, wlać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę, pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy, pozostawić na 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie. Po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być badana przez najbliższą stację sanitarno – epidemiologiczną, która wyda orzeczenie, czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.

Każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia należy odkażać. Dzięki zniszczeniu bakterii, a w szczególności zarazków chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia.

Odkażanie wody można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami:

  • najprostszym i dobrym sposobem odkażania wody jest jej gotowanie
  • można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisów załączonych do tych preparatów.

Pamiętaj! Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych. Duża zawartość środków chemicznych (azotanów) może wywołać u niemowląt sinicę, która przy braku natychmiastowej pomocy lekarskiej bywa śmiertelna; dlatego też wszystkie kobiety ciężarne oraz niemowlęta powinny korzystać wyłącznie z wody badanej i określanej jako: „odpowiadającą wymaganiom sanitarnym”.

 %foto UMDT  %foto UMDT