Tłusty czwartek czy ostatki nie mogą obejść się bez tradycyjnie wypiekanych w tych dniach pączków. Zrobione z ciasta drożdżowego i smażone na tłuszczu mogą być nadziewane różnego rodzaju masami, budyniem, a nawet makiem. Najbardziej popularne są jednak te z konfiturą, najczęściej oblewane lukrem lub posypywane cukrem pudrem.
Ciasto na pączki jest trochę luźniejsze niż tradycyjne drożdżowe. Dzięki temu są dobrze wyrośnięte, a przez to miękkie i puszyste. Nie lada sztuką jest też ich nadziewanie. Najczęstsze są dwa sposoby. Pierwszy to nadziewanie konfiturą po usmażeniu, za pomocą specjalnej metalowej rurki. Drugi polega na nakładaniu konfitury przed smażeniem. Wtedy pączki trzeba dobrze zagnieść, tak aby nie popękały w trakcie smażenia.

Czas przygotowania: ok. 2–3 godzin. Ilość: 10–12 sztuk.

%foto UMDT  %foto UMDT Do kubka pokrusz drożdże, dodaj szczyptę cukru i zalej letnim mlekiem. Mieszaj łyżeczką, aż drożdże się rozpuszczą. Jajko i żółtka utrzyj mikserem z cukrem zwykłym i waniliowym.
Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj sól, masę jajeczną i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj ręką, a następnie dodaj roztopione ostudzone masło.
Ciasto wyrabiaj ręką przez 15–20 minut. Dobrze wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj, aż znikną pęcherze powietrza. Urywaj ciasto porcjami, spłaszcz w dłoni i w zagłębieniu umieść konfiturę.
Następnie zagnieć ciasto, nadając pączkowi kulisty kształt. Inny sposób – na rozwałkowanym cieście wycinaj szklanką krążek, nałóż konfiturę i przykryj drugim krążkiem, sklejając dobrze brzegi. Uformowane pączki muszą wyrosnąć.
W garnku zagrzej olej. Najlepsza do smażenia jest temperatura 175 st. C. Pączki wkładaj do rozgrzanego oleju, smaż na złoty kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem albo polej lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Smacznego: )

www.gosc.pl