W środę 13 marca br. Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, której przewodniczy Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka pozytywnie zaopiniowała dwie małopolskie zupy do włączenia na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jedną z wyróżnionych potraw jest zupa „rzodkie ziemnioki”, której przepis opracowała Teresa Rygielska Wiceprezes Stowarzyszenia Kobiet Wsi Smęgorzów. Oprócz autorki wspaniałego przepisu w uroczystości w Urzędzie Marszałkowskim uczestniczyli także: Burmistrz Dąbrowy Tarnowskiej Krzysztof Kaczmarski i Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Dąbrowie Tarnowskiej Anna Morawiec. 

Zupa „rzodkie ziemnioki” od kilku lat jest główną potrawą serwowaną na wrześniowym „Święcie Ziemniaka” we wsi Smęgorzów. Cieszy się ogromnym powodzeniem. Jest smaczna i pożywna, a także bardzo doceniana popularna lokalnej społeczności jako tradycyjny specjał regionu Powiśla Dąbrowskiego. Poprzez działania Stowarzyszenia Kobiet Wsi Smęgorzów przepis na zupę został szeroko prezentowany na licznych imprezach promujących tradycyjną kuchnię regionalną, a nawet uwzględniony w książce kucharskiej „Kulinarne wędrówki po Małopolsce”. Podstawą zupy są oczywiście ziemniaki, wędzone żeberka, jarzyny, a także aromatyczne zioła. Pod koniec gotowania należy dodać podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem oraz słodką śmietanę.

%foto UMDT  %foto UMDT

Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Nie byłoby jednak tego, gdyby nie produkty tradycyjne, które są niekwestionowaną wizytówką naszego województwa. Dziś na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi widnieje aż 218 produktów pochodzących z naszego regionu. Przed Małopolską plasuje się jedynie Podkarpacie.

%foto UMDT  %foto UMDT

%foto UMDT  %foto UMDT

%foto UMDT  %foto UMDT

Zdjęcia: UMWM w Krakowie i UM w Dąbrowie Tarnowskiej