Miłośnicy dobrego jedzenia spotkali się 18 sierpnia w Woli Żelichowskiej na Małopolskim Festiwalu Smaku. Gminę Dąbrowa Tarnowska reprezentowało Stowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów. Tradycyjne, pyszne i regionalne potrawy przygotowały panie pod przewodnictwem Teresy Rygielskiej – mistrzyni kuchni i autorki przepisu na słynną zupę „Rzodkie ziemnioki” wpisanej na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi , która królowała na ich stoisku. Goście mieli też okazję skosztować chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, wiejskiej kiełbasy, tradycyjnej szynki, wędzonego boczku, pieczonego schabu i pasztetu. Na stole okazale prezentował się też ogromny udziec wieprzowy, który cieszył się ogromnym powodzeniem! Były też tradycyjne polskie owoce, pyszne ciasta i smęgorzowski miód. Goście festiwalu mieli też okazję z bliska obserwować pracę znanego kucharza – Andrzeja Polana, który przygotował m.in. pieczeń jagnięcą, kwaśnicę i wiele innych pyszności.

Piękna pogoda, wspaniała atmosfera, tłumy smakoszy , szesnaście  Kół Gospodyń  Wiejskich i jedenastu lokalnych producentów żywności – wszystko to stworzyło niepowtarzalną atmosferę piątej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku.